WelCome RamaDHan

1:25 PM at 1:25 PM






Assalamualaikum dan salam 1 india.....lama rasa tak bagi nafkah apa-apa kat blog ni..kalo bini aku rasa lama da lari...terima kasih kerana masih setia..kan ku hadiahkan sekuntum bunga ros buat kamu nnti...belajar pandai-pandai ye blog..jangan join bersih..nanti kena buang sekolah...:P


ramadhan....silih berganti...20 tahun lebih dah rasanya berpuasa...(bukan puasa 20 tahun tak berbuka..gila apa) ....alhamdulillah kali ni masih lagi dikurniakan kesempatan tuk berpuasa...tQ Allah~ ...

dalam puluhan tahun berpuasa tu aku rasa ...rasa perasaan la...kalo rasa nasi ke lauk ke itu tak puasa namanya....ntah kadang iman mcm masih sama je...asal nk berbuka je gemuruh ni dengar bilal ketuk-ketuk mic....lam hati azan la ...azan la..kang aku pasang mp3 azan ni kang....teruk!!

sepatutnya sebagai orang yang dah berpuluh2 tahun tempuh dugaan puasa ni....patut setedy...cool setakat diasak atau dilirik manja oleh air-air soya...murtabak...dan sebagainya juadah....



tapi aku nengok makin tua puasa...makin menjadi plak nafsu gaban berbuka ni...kalo boleh orang azan je..terus sumbat laju-laju tanpa kunyah ...pastu pandai-pandai perut la kau nk hadam mcm mana....eh! blender pun boleh rosak tau kalo men tekan je tak berenti...abes makan plak dah rupa orang busung...tgk dua kali nak iras ibu bersalin kembar pon ada....adeh~ ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

itu telatah orang puasa....yang jenis tak puasa pun satu hal hal plak...yang kena tangkap salu kat sorat kabar xdenya bebudak standart makan ice krim meleleh kat baju tu...ini pakcik-pakcik baju crocodile lagi...stok-stok umah kata pegi kubur pon kata pegi jugak...nak kata uzur...celah mana lahai uzur...




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kadang tu time bulan puasa ni jugak ada yang rajin plak ambik wuduk...part nak kumur tadah dua tangan tu...time ludah pelik plak...kuar setitik dua je...pastu lap mulut laju-laju...yang baik cikit pon kumur 3 kali luah sekali...nampak la jugak luahnya tu...(ni bkn pengalaman sendiri ok!)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


jadi yang mana pernah buat menda pelik-pelik macam tu....sesama la berubah ye dak...dalam 12 bulan...1 bulan je Tuhan suh tahan kejap makan minum dan lain-lain tu...itupun ada hikmahnya..Tuhan suh jangan makan di siang hari..hatta murtabak yang ada cop halal JAKIM pun tokleh jugak...sebab apa?..kan halal tu?...supaya kalau menda halal pun kita leh tahan dr mencekik di bulan puasa...apatah lagi makanan haram atau syubhat di hari-hari lain....larangan berjimak dengan isteri yang sah..tersiratnya..kalu itu pun kau boleh tahan tak kisah la sampai bejejer air liur pun boleh tahan...inikan lagi dengan yang bukan halal dan sah....




jadi sempena ramadhan ni...aku mohon maaf bebanyak salah silap...dan aku ucapkan selamat berpuasa to all muslim people....b.i teeww :P ...tu jela dulu kot...kang banyak aku tulis..rehat panjang plak lagi...





~ ramadhan kareem~



by : amumejie