iNdaHnya MaSa Lalu...

9:30 AM at 9:30 AM



budak dulu : kayuh beskal bengkak kaki nak gi skolah tapi keputusannya bengkak mata mak nangis kesyukuran..

budak sekarang : takde motor, takde keta bengkak tangan tumbuk dinding tanda protes..kesudahannya mak bengkak je tengok result kita

budak dulu : busuk-busuk pun jiran datang ngadu ngan mak kes anak wheelie beskal

budak sekarang : masuk paper "sorang mat rempit brumur 13 taun maut langgar jiran yang ngadu tu

budak dulu : main pondok-pondok jerk

budak sekarang : up sikit..main hotel-hotel..last kena tangkap khalwat

budak dulu : menangis mak tak kasi tengok wayang kulit sri asun

budak sekarang : nangis tengok qhaud (benar) terkeluar minggu ke 7


budak dulu : cuba la balik ngadu cikgu lempang kat sekolah kalo nak rasa smackdown dengan bapak dia plak

budak sekarang : bapak dia yang pegi wat kes sebab dengan lempangan cikgu yang beranggaran 5 km sejam telah mengurangkan beberapa peratus pendengaran anak beliau..walhal anak dia tu yang dah memang pekak..tu yg cikgu tampor

budak dulu : mak hantar pulut kuning kat umah ustazah tanda syukur anak khatam al quran

budak sekarang : rembat pulut kuning mak dia pegi hantar kat busut ngan kubur minta nombor toto..

budak dulu : "yam!..setuju tak ni orang datang minang?..yam sambil mm arr mm arr gigit langsir yang tak basuh setahun tu mm aarr mm arr ...ahh malu..

budak sekarang : mak plak yang malu nak tanya kat anak sebab tengok gelojoh semacam jer

budak dulu : main caplong, nangis-nangis balik umah bintik-bintik badan..balik baju kotor..

budak sekarang : mak yang nangis pegi balai kes anak main pistol g rompak kedai emas POH KONG

tapi....

budak dulu: sekarang diorang dah tua pon

budak sekarang : kita-kita la

dan...

budak dulu : didiklah, bimbinglah kami

budak sekarang : dengarlah cakap orang-orang dulu kerana tiada sekarang tanpa yang terdahulu



~aku : budak dulu yang hidup lagi sekarang~




by : beBoOdaK

19 comments:

p.u.j.a.a.n.s.e.7.e.n™ said...

semoga kita tidak tergolong dalam golongan budak sekarang yang kau maksudkan...
aku kebih rela tertinggal di belakang daripada melaju kat depan dengan moto yang xde break...

aShiQeiN ariffiN said...

den pun xmau jugak tergolong dlm bdk2 skang yg gelojoh nak kawin...den nak jd mcm bdk2 dulu jugak..gigit langgsir memalu..
ayat memalu "hehe ikut mak la..chek ikut ja.." dlm hati, ala..mau la aih..cuba la paham..ahakss..

Nurul Lailati Mahat said...

salam

aku tertarik ngn entri nih.baguslah..teruskan menulis:)

amu mejie said...

pojaans..mudah2an."melaju ke depan dgn moto yg xde break"..aku suka ayat nie..hehe~~

qien..hehehe~~ watnya mak ekau tolak..mkn la ekau langsir tu terus..hehe~

lailati.. wslm..makaseh sudi menitip komen di teratak buruk aku..aku suka cerpen2 karya lailati mahat nie..teruskan berkarya jugak :)

Ochie~(^_^)v~ said...

Kata;
boodak comel; eii budak gummuk mkin besoo.. kalo besoo byk peluh kuar..
bila peluh byk kuar.. badan bau.
bila bdan bau/mucuk. kena pakai dawai gosok badan tu..
wakakkakaka....

kata boodak cumel lgi: boodak gumuk tak boleh marah.. hahhahahah

Qhazi said...

budak skrg: baik ammu qhazi dgr ckp ammu hehe...


~ammu selaku org 'tua' hehe~

Farhah Zaidah Binti Abdul Rahman said...

Salam ziarah..best n mnarik entry awk...nshat n pringatan guna humor...
tertarik ati pmbaca cam sy ni ha...

aShiQeiN ariffiN said...

ish2...den x terpikir plak mak den nak tolak..alamatnya den kena pilih cara budak2 skang la..."mak chek mau kat dia, chek nak kwin ngan dia mak.."..ahakss...xpa kan utk kebaikan...hehehe..

amu mejie said...

ochie...bo layan..hehe~.. ada mkn dawai jugak kang..budak chumel la kunun..lala~~

qhazi.. bagus! bertindak mngikut arahan..faktanya mmg amu tua dr qhazi k..so jgn degil..he~

farhah..makaseh mencemar duli masuk ke sini..sy mmg kureng ckit seriusnya..tolong2!..he~ pnjgnya nm awok..nsb baik xde num ic skli..he~

qien..eh ekau ni..gejoloh tol..org dulu kalo nak pon de taktik dia..tolak x lukakan sesapa..trima x menjelikkan mata..ms ekau nk nk trima tu..ekau wat2 la lari2 anak ke hulu ke hilir..mak ekau tau la tu ekau nak sgt..hehe~..x pon ekau makan terus langsir tu ms mak ekau tanya..sure dia kasi punya...sekian~

Siti Hasunah Mohammad said...

salam ziarah. nice entry.

sangat menarik apabila kita merenung semula sejarah yang membawa kita kepada keadaan sekarang ini. walau dalam apa jua keadaan, kita harus sentiasa ingat asal usul..wallahu'alam

CikLieYzaOnline said...

heheheh.den dulu suko main caplong tu.sambil main,sambil makan....sedar2,peluru den smuo den dh tolan...

aShiQeiN ariffiN said...

apa plak simbolik dgn mau trima dgn lari2 anak ke hulu ke hilir tu mijie??den ngah pkir ni...hehehe..

_ToMaToMeI_ said...

aku ada entry untuk kamu mijie...
sila buka blog aku...

amu mejie said...

siti hasunah.. mm yaps..makaseh ya lalu-lalu kat cni.. kalo dorg x ingat gak asal usul kena tgk ic balik..he~

ciklieza.. buah cenderai eh?hehe..ingt gak eh..boleh bygkn la cmne kecik dulu neh ..ade lak org pompuan main caplong tu..haish~

qien..kalo ekau wat gitu.mak ekau tau la agak..nmpak sgt la tu..hehe..lari2 miang nmnya..he

tomatomel.. huhu~ ape guna kwn kalo kwn sedey kita ketawa..xde hal la ila..tp aku suka je ketawa kwn2 sedey..he~.. u r myfren ila..balik banje..nge~

CikLieYzaOnline said...

buah cenderai ka nama dia?ontah la..den dh lupa.yg den tau,den panggey buah caplong ja.yg putik wrna hijau,yg masak wrna ala2 ungu cmtu.yg buruk wrna kuning(kering)..tp sedap la...hahaha.bila peluru den dh abeh,den trpaksa la larikan diri terjun sungai sbb takut kena tembak.sakit woooo kalo kena tembak.pedih x terkata.tp,den suka tu sbb wktu tu den bleh main2 ngan my laling...hehehe.wktu2 la..skang dia dh laki orang.hahah.

tok ki...kala meling meling.. said...

bila amba tgk blog ni amba jd tetarik...byk bnda y ambo dpt..hehehe...pepn teruskan berkarya...jgn lupe tolon blog kwn2 same...hahaha

CikLieYzaOnline said...

haha.tok ki ni mcm kucing dempol mnja yg skema....hahahaha.jhtnya den...x insaf lagi den ni rupanya.haih

Rantong said...

Salam ziarah. Nice blog content.
Awak tahu tak yang blog awak ni ada nilai? Jika mahu, tambahkan lagi nilai blog content awak, click DI SINI...

amu mejie said...

ciklieza.. hehe~ sah masa kecik org xtaw beza laki ke pompuan ni...a r..buah cenderai la kakngah oi..he.oo laling yerk..skang x bley dah..dah sebesar2 umat dah tu..dosa..he~

tok keling.. sory beta xlarat type nickname kamu..jd beta jamakkan jd tok keling..wawa~ makaseh sbb mengomen di sini..beta tau dah mesti ada agenda tersembunyi ni..nnti beta ada masa beta perbaiki teratak buruk kamu tu..he~

ciklieza.. shhttt! jgn citer org...sebenarnya dia memang kucing...satu2nya kucing yang terer wat blog...he~

rantona.. baru tau setelah diberitahu..echeh!..wiwi~.im coming!