ReTak MeNanTi BeLaH

11:15 AM at 11:15 AM

al kisahnya...2 3 ari ni aku ada terbaca banyak kisah-kisah keretakan umahtangga yang tak bersimen ni yang saban hari berlaku..bergegar arasy Allah tiap kali talak dilafaz..dan semestinya satu menda halal yang paling dibenci di sisi Allah iaitu talak...ada yang menikah 12 hari dah cerai..kalo aku mau pikir panjang tu.. cari duit nak nikah mau 12 taun tapi kawen 12 hari jerk...haish~ tapi nak wat camne..hati dah tak sudi..apa la yang boleh diharapkan lagi dari hati yg sudah patah..eceh~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dan yang kisah yang menarik deria bau aku untuk baca iaitu tentang kisah umahtangga sorang osetad terkenal di malaya..akhil baligh (bukan nama sebenar) yang popular dengan lagu copy orang punya...berchenta plak dengan wahehe (bukan nama sebenar gak) yang meletops dengan lagu "watalakkatsini ....lupigisana"...selepas sekian lama berhempas pulas dengan media untuk menutup kebocoran umahtangga dorang..akhirnya bocor jua bahtera gosip itu dengan kewujudan isterinya yang masih ayu walaupon beranak 6 itu bila muncul memfailkan tuntutan cerai....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dan banyak jugaklah yang cuba untuk membuatkan konklusi sendiri tentang ostad ni...hampir 99.9% memberi komen negatif..kira kalo osetad ni baca memang gugur rambut panjang dia tu..ada yang osetad itu osetad ini..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bukan aku back up osetad tu ler....cuma dia juga manusia yang bukan maksum..dan mungkin dia osetad dari segi ilmu agamanya..tapi gagal menjiwai ilmu kemanusiaan..sekurang2nya jugak dia penah turun padang untuk berdakwah satu masa dulu dan mungkin jugak selepas ni walaupon penonton mungkin tinggal sekerat dua...cuma doakanlah dia untuk kembali dari kesilapan masa lalunya..

~ mungkin jugak dia belum akhil baligh...sangka baik ni..nge~



by : waTakCaMpuR

15 comments:

Fathiah said...

hai mz,nak jugak guna nama samaran utk ostad tu dan artis tu yek .. :p,ostad tu kalau baca post mizi ni mesti terharu nangis2 sbb ada juga insan berhati mulia yang sgt memahami kan...nak jek die terbang dtg mesir ni jumpa mz..huhu Apa2pun Mudah2an Allah will make things easy for him~..

chipsey said...

huhu...aku rase geng2 tuba sume bangga ngan ko, anak jati tooba yg mampu berkarya dgn jiwaraganya..walau ko amik syariah tp seni ttp terpahat di hatimu....hak2

idup anak tooba

Ibnurashidi said...

Salam,

Saya suka wataknya menjadi penceramah POS Malaysia (bukan parti politik sebenar) daripada menjadi pelakon di stesen TV Astronomi (bukan stesen tv sebenar)

http://www.faridrashidi.com/?p=539#more-539

Lun said...

tah la
Lun nk comment pn x kene
hurm,
Lun x ske sgt gosip2
nnt tmbh sosa lg sng msuk neraka..
dh la koleksi disa luin dh bnyk
x mo gosip2

amu mejie said...

fathiah.. kang guna nm betol kena saman..he~ ecece~ nangis la sgt..:P terbang la cni..mj nk balik..he~

chipsey... uiskh ko jgn chipsey..wawa~ balik nnti welcome to pulau tuba k..ahlan2~

ibnrashidi.. yaps sependapat la kita..ada samaran2 jugak eh..he~

lun.. a r lun..shhht~ jgn gosip2..biar bang nas ngn krew terjah jerk wat keja ni..he~

pencinta bahasa said...

salam..
terbongkar sudah yg mejie blajar kt mesir n ambik syariah..xp..hehe..

anak paklah cikbun said...

besa la, ostad kita cam len, dok cni ostad semua doktor kuliah. kawan tue ceramah pastu selit nyanyi sket, dah jadi ostad. dakwah la konon, ka nak publisiti? ka naik nyiok maa..

_ToMaToMeI_ said...

Aku muncul kembali..
Maleh nak wat en-try seniri...
Dok baca entry owang ja la ni..
Aritu laptop osak sat trus maleh dah..
Aku ada gambaq kawen mat lek mizi...Nanti aku rajin aku wat en-try tu untuk ang..come wife dia...
Aku, Baya, Adik Mira ngn Ujun p kenduri dia...
Alahai ostat dan wife ostad..
Dunia...dunia...

anasxz said...

cam hayam ja perumpamaan. awat tak buh teruih atas batang hidung.

heh. takpa.. praktik awai dah la tu. kias. kira naik tahun pasni cepat dah paham bab kias.

toi2, setuju, ilmu kemanusian dia kurang... ataupun mai ngan iman tutup bercampur2 ni, osetad pun celaru gak..

Mak Su said...

maksu ambik jadi parti pihak berkecuali ler ;P

amu mejie said...

penchentabhsa.. iskh mana ada..mis komunikasi ni..amu chipsey yg stdy sana..he~ memetik kata bro labunsakah..kami ni blajar unikalima jerk..he~

pakndak.. he~ den x tau nk komen le tu..seribu satu jenis manusia dok ada..cuma mampu doa deme balik ke landasan asl jela..amin~...deme ketagih nyanyi..bagi dia la..he...

tomatomel..wohoo~ ingat bz cari nafkah nk banje aku..sbb tu ilang lama ngat..jelesnya ampa leh g kenduri mart leks...aku gak kempunan..alhamdulillah lepas da sorg kwn kita..ai..den ni ja bila ntah..he~ balik ni kena ziarah la dia..amik berkat..he~haa post la pic mart leks kawen..aku tggu nie

anasxz..hehe~ saja ja tu...kita pukoi sipi2 ja..batang idung kejam sgt..tala telinga cikit2 ja..hak2~ insyaAllah la..doa2 la naik taun..he~ iman manusia naik turun biasa la..he~

maksu..sama la kita maksu..jom daftar parti cap tupperware..he~

_ToMaToMeI_ said...

Owrite..nanti kau bagi na...
Apa laie wei..
Ang cepat-cepat abehkan pembelajaran ang tu...
Balik mesia jadi ostad...
Ajak adik mira tawen..
Hehehe...

bebalik pada en-try ang ni-
Media ni mmg tak patut le aku rasa
Cita kebaikan owang dah la..
Tak yah la nak cita aib-aib orang ni kan..
Cam Dato' Jins Samsudin ckp..
Media ni tak yah le cita gosip-gosip ni...

amu mejie said...

tomatomel.. sapa taknak abes cik ila oi..tapi tu la..kedrat tak setanding mimpi..he~ takpela..da sampai waktu mart leks dulu..lagipon nak banding mart leks ngan aku masa sek dulu..memang layak dia ngabehkan waktu bujang dia tu dulu dari aku..he~ cepat cikit ila wat entry sal mart leks kawen tu..tak sabar da den ni...banyak la ang dik migha..sebuah kisah klasik yang dah berlalu tau:P..

hmm nama pon media cik ila oi..bukan JAKIM...so tu jela keje deme..he~

Qhazi said...

ape pun still sokong ustz.akhil

~smoga dpermudahkan ujian oleh tuan empunya dunia~

amu mejie said...

qhazi... sokong qhazi yang menyokong ostad tu..he~ amin~~